недеља, 7. септембар 2014.

Na današnji dan, 07. septembar

1533 - Rođena je engleska kraljica Elizabeta I, ćerka kralja Henrija VIII i njegove druge žene Ane Bolen, koja je tokom 45 godina vladavine konsolidovala unutrašnje prilike i odlučujuće doprinela da Engleska izađe na sva svetska mora i postane prva pomorska sila sveta, pobedom nad španskom "Nepobedivom armadom" 1588. Tokom njene vladavine, 1566. osnovana je Londonska berza. Osigurala je 1587. prevlast anglikanske crkve pogubljenjem zarobljene škotske kraljice Marije Stjuart, predvodnice rimokatoličke struje.

1788 - Turci su u sukobu kod Brzaske, u Banatu, zarobili vođu srpskih dobrovoljaca Koču Anđelkovića, poznatog kao Kapetan Koča, predvodnika srpskih jedinica austrijske vojske tokom Austrijsko-turskog rata. On je potom sproveden u Tekiju i umoren nabijanjem na kolac. U tom ratu, na čelu dobrovoljačkog odreda, oslobodio je Požarevac, Hasanpašinu Palanku (sada Smederevska Palanka), Batočinu, Bagrdan i Kragujevac, a narod je to vojevanje po njemu nazvao - Kočina krajina. Austrijski car Josif II dodelio mu je za zasluge čin kapetana. Kao oficir u okviru jedinica Kapetana Koče ratovao je i Đorđe Petrović koji će 1804. postati vožd Prvog srpskog ustanka - Karađorđe.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/f/f5/Koca.jpg/250px-Koca.jpg

1822 - Brazil je proglasio nezavisnost od Portugalije, koju je bivša metropola priznala tek 1828. Jedan od prinčeva iz portugalske kraljevske porodice Braganca postao je tada vladar Brazila, sa titulom cara. Brazil je bio carstvo do 1889. kada je monarhija srušena.

http://www.all-flags-world.com/country-flag/Brazil/flag-brazil-XL.jpg
1860 - Italijanski revolucionar Đuzepe Garibaldi zauzeo je Napulj sa svojim "crvenokošuljašima". Tada je konačno ukinuto i Napuljsko kraljevstvo, a lokalna dinastija Burbona otišla je u progonstvo.

1890 - Uprava varoši Beograda je proterala Vasu Pelagića, pod optužbom da je knjigom "Dužnost vlade i vlasti", koja je odmah zaplenjena, "naneo uvredu Njegovom kraljevskom veličanstvu" (Aleksandru Obrenoviću). Pod pritiskom javnog mnjenja, Narodna skupština je 1891. odobrila povratak Pelagića u Srbiju.

1908 - Rođen je Majkl Debejki, američki hirurg, inovator u oblasti hirurgije srca i krvnih sudova. Debejki je još tokom studija usavršio i dizajnirao neke medicinske instrumente. Razvio je veštačko srce i srčane pumpe neophodne prilikom presađivanja. Svetski poznat hirurg, radio je kao profesor Bejlor fakulteta u Hjustonu, kao i direktor čuvenog "Centra za srce".

1913 - Rođen je američki fizičar Džejms Alfred van Alen, koji je otkrio dva pojasa pojačanog zračenja koji opkoljavaju Zemlju. Pojaseve u obliku prstena, nazvane kasnije "Van Elenovi radijacioni pojasevi", otkrio je pomoću Gajger-Milerovih brojača postavljenih 1958. na veštačke satelite "Eksplorer 1" i "Eksplorer 2".

http://d6old.aas.org/files/Deceased_James_Alfred_Van%20Allen_2006-08-09_small.png
1964 - U mestu Sip na jugoslovenskoj i u Gura Vaji na rumunskoj obali Dunava predsednici Jugoslavije i Rumunije Josip Broz Tito i Georgi Georgiju Dež prisustvovali su postavljanju kamena temeljca na gradilištu hidroelektrane "Đerdap".

1986 - Biskup Dezmond Tutu ustoličen je za nadbiskupa Kejptauna u Južnoj Africi kao prvi crni poglavar južnoafričkih anglikanaca.

2008 - Umro je Dino Dvornik, popularni pevač zabavne muzike u negdašnjoj Jugoslaviji i potom Hrvatskoj. Dvornik je bio i autor niza pesama. Ostvario je i nekoliko glumačkih uloga u filmovima, a posebno je zapažen u filmu Arsena Ostojića "Ta divna splitska noć".

 http://europopmusic.eu/Images/Yugoslavia_images/Dvornik_images/Dvornik_6.jpg

Нема коментара:

Постави коментар