среда, 3. септембар 2014.

Na današnji dan, 03. septembar

1189 - Ričard I Plantagenet, poznat kao "Lavlje srce" krunisan je za kralja Engleske.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/43/Richard_coeur_de_lion.jpg/250px-Richard_coeur_de_lion.jpg
1658 - Umro je engleski državnik i vojskovođa Oliver Kromvel, vođa engleske buržoaske revolucije. Njegova vojska porazila je kraljevsku armiju 1644. kod Marston Mura i 1645. kod Nezbija i zarobila kralja Čarlsa I Stjuarta, koji je osuđen na smrt i pogubljen 1649. Odbivši titulu kralja, 1653. postao je lord protektor Engleske, Škotske i Irske. Dve godine posle njegove smrti monarhija je obnovljena. Period republike smatra se tamnim dobom prošlosti Engleske.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqpuIF5oFbw5fVCdpKeShpG4DMGNnHPCfvLv6thx2fFtdMz9BDLe2NJ5ulcYoDynTY3Ut38TW5o3lFGuwfLaJ5CTkhTtHfMEkDBYcxOVaY0R_cHeDz9ECj0zFL7ycTAkD12GeBCFh86i21/s320/KROMWEL.jpg
1783 - Velika Britanija, SAD, Francuska i Španija potpisale su Pariski mir, čime je završen Američki rat za nezavisnost.

1866 - U Ženevi je počeo prvi kongres Prve internacionale.

1883 - Umro je ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika ruskog realizma. Prvi je ruski pisac čije su dela prodrla na Zapad gde je čitan s divljenjem i za života je uživao znatno veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima. Zanimao ga je tip "suvišnog čoveka", plemića-intelektualca i tip "nihiliste", građanskog intelektualca, sukobljenog s konzervativizmom plemićke kulture. Predskazivao je revolucionarnu epohu u Rusiji. Dela: romani "Očevi i deca", "Plemićko gnezdo", "Rudin", "Dim", "Novina", "Uoči novih dana", pripovetke "Prolećne vode", "Asja", "Lovčevi zapisi", drama "Mesec dana na selu".

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/IvanTurgenev.jpeg/200px-IvanTurgenev.jpeg
1931 - Kralj Jugoslavije Aleksandar I Karađorđević proglasio je novi Ustav kojim je ozakonjena čvršća vlast Krune. Taj ustav su komunisti i drugi neprijatelji Kraljevine Jugoslavije prozvali - Oktroisani ustav. Ustanovljena je dvodomna Skupština, uvođenjem gornjeg doma - Senata. Ovaj ustav ostao je na snazi do okupacije Kraljevine Jugoslavije aprila 1941.

1939 - Na kružnoj stazi oko Kalemegdana u Beogradu je održano veliko međunarodno automobilsko nadmetanje za "Veliku nagradu Beograda". Pobednik je bio italijanski trkač Tacio Nuvolari, koji je nastupao za Auto-Union, drugoplasirani je bio Manfred fon Brauhič (Mercedes). Kao četvrti stigao je srpski trkač Boško Milenković, koji je vozio automobil tipa Bugati.

1953 - Stupila je na snagu Evropska konvencija o ljudskim pravima.

1976 - Američki vasionski brod bez ljudske posade "Viking 2" spustio se na Mars i počeo da šalje fotografije sa te planete.

Нема коментара:

Постави коментар