понедељак, 18. август 2014.

Na današnji dan, 18. avgust

1830 - Rođen je austrijski car Franc Jozef I Habzburg koji je vladao od 1848. do 1916. Ugušio je, uz pomoć Rusije, revoluciju u Mađarskoj 1849. Uspostavio je centralizovan sistem sa ograničenim tradicionalnim pokrajinskim slobodama. Posle proglašenja Austro-Ugarske nagodbe 1867. odustao je od strogog centralizma. Tada je napuštena i dotadašnja nemačka orjentacija pošto je primat među nemačkim zemljama preuzela Pruska. Dvojna monarhija će u buduće biti okrenuta prema Jugoistoku Evrope. Posle Berlinskog kongresa 1878. okupirao je Bosnu i Hercegovinu, koja je anektirana 1908. Iskoristio je atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu kao povod da napadne Srbiju, što će se završiti propašću njegove države 1918.

1850 - Umro je francuski pisac Onore de Balzak, začetnik evropskog realizma, autor oko 100 knjiga s više od 2.000 likova. Romani pod zajedničkim nazivom "Ljudska komedija" duboka su socijalna kritika francuskog društva. Dela: romani "Evgenija Grande", "Čiča Gorio", "Gopsek", "Izgubljene iluzije", "Seljaci", "Rođaka Beta", "Golicave priče", "Šuani".


http://wannabemagazine.com/wp-content/uploads/2012/05/insomnes-famosos-06_thumb.jpg
1872 - Umro je Petar Preradović, srpsko - hrvatski književnik, jedan od najznačajnijih pesnika epohe ilirizma, čija se lirika kreće od zanosnog rodoljublja do krajnjeg pesimizma. Posle završene Vojne akademije u Vinernojštatu, iako rođen kao Srbin, zbog napredovanja u karijeri prešao je u rimokatoličanstvo i napredovao do čina generala, učestvujući u svim ratovima Austrije njegovog doba. Isprva je pisao na nemačkom, ali je ubrzo počeo da piše isključivo na srpskom, pa se njegovim pravim književnim početkom smatra pesma "Zora puca, biće dana". Napisao je i niz toplih ljubavnih pesama, od kojih se mnoge pevaju i sada, poput pesme "Miruj, miruj, srce moje". Dela: zbirke pesama "Prvijenci", "Nove pjesme", drama "Kraljević Marko", epovi "Lopudska" (nedovršen), "Prvi ljudi", "Pustinjak" (nedovršen), libreta "Vladimir i Kosara", "Sirotica". Tekst današnje austrijske himne delo je njegove praunuke Paule fon Preradović.

1933 - Rođen je američki filmski režiser poljskog porekla Roman Polanski. Posle uspeha filma "Nož u vodi", preselio se iz Poljske u SAD, a snimao je i u Francuskoj i Britaniji. Ostali filmovi: "Odvratnost", "Ćorsokak", "Bal vampira", "Rozmarina beba", "Makbet", "Kineska četvrt" (Oskar), "Stanar", "Pirati", "Tesa".


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Roman_Polanski_Cannes_2013.jpg

1937 - Rođen je američki filmski glumac i režiser Robert Redford, nagrađen Oskarom za film "Obični ljudi", prvi koji je režirao. Ostali filmovi: "Situacija beznadežna ali ne ozbiljna", "Kažite im da je Vili Boj ovde", "Buč Kasidi i Sandans Kid", "Džeremaja Džonson", "Kandidat", "Žaoka", "Veliki Getsbi", "Devojka koju sam voleo", "Tri Kondorova dana", "Svi predsednikovi ljudi", "Električni jahač", "Brubejker".

http://cp91279.biography.com/Robert-Redford_Early-Life_HD_768x432-16x9.jpg
1941 - Lili Marlen u izvođenju Lale Andersen, popularna vojnička pesma tokom Drugog svetskog rata, prvi put je javno emitovana u svetu, na talasima Radio Beograda. Bio je to program namenjen nemačkim trupama na Mediteranu i u Severnoj Africi.

1954 - Džejms Vilkins je postao prvi afroamerikanac u američkoj istoriji koji je učestvovao u zasedanju vlade SAD. On je bio pomoćnik ministra rada i sednici je prisustvovao pošto ministar i njegov zamenik u tom trenutku nisu bili u Vašingtonu.

1964 - Sportistima Južne Afrike zabranjeno je da učestvuju na Olimpijskim igrama zbog politike aparthejda u toj zemlji.

1990 - Jugoslavija je treći put postala svetski prvak u košarci na 11. svetskom šampionatu u Argentini. Prvi put tu titulu je osvojila 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.



Нема коментара:

Постави коментар