недеља, 3. август 2014.

Na današnji dan, 03. Avgust

216 p. n. e. - Kartaginski vojskovođa Hanibal naneo je u Drugom punskom ratu kod Kane u današnjoj jugoistočnoj Italiji strahovit poraz Rimljanima. Njegova brojčano slabija vojska do nogu je potukla rimske legije. Kod Kane je poginulo oko 50.000 rimskih vojnika. U samom gradu Rimu je zavladala panika pošto je postalo jasno da više ne postoji vojska koja bi mogla da brani Rim. Tada je nastala poznata izreka - Hanibal je pred vratima ("Hanibal ante portas"). Rimska država tada je spašena samo zahvaljujući neverovatnoj mudrosti njenog vođstva.
1492 - Španski moreplovac, najverovatnije italijanskog porekla, Kristifor Kolumbo isplovio je na brodu "Santa Marija" iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje "za Indiju" - na kojem je otkrio Ameriku. Verovao je da će otkriti morski put do Indije.

1778 - U Milanu je posle dve godine gradnje, prema projektu italijanskog arhitekte Đuzepea Pjermarinija, otvorena Milanska skala, jedna od najznačajnijih operskih kuća u svetu.

1858 - Engleski istraživač Džon Spik otkrio je jezero Viktorija, izvorište reke Nil.

1881 - Britanske trupe okupirale su egipatski grad Suec, što je Velikoj Britaniji omogućilo da 1883. zaposedne čitavu zonu Sueckog kanala.

1936 - Američki atletičar afričkog porekla Džesi Ovens je skokom u dalj od 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu. Potom je pobedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4X100 metara. Ovakav uspeh jednog afroamerikanca bio je razočarenje za nacističke glavešine - domaćine te olimpijade.

1940 - Litvanija je i formalno postala deo Sovjetskog Saveza pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika. Okupacija baltičkih republika bila je sastavni deo sporazuma Staljin-Hitler o podeli Poljske iz 1939. godine. Do Prvog svetskog rata te zemlje su vekovim bile sastavni deo carske Rusije.

1958 - Američka atomska podmornica "Nautilus" je pod komandom Vilijama Andersona prva prošla ispod ledenog pokrivača Severnog pola.

1992 - U Jovanici kod Gornjeg Milanovca otkriveno je bogato arehološko nalazišste iz ranog paleolita. Nađeni predmeti pripadaju tzv. ašelskoj kulturi.

2008 - Umro je ruski pisac, nobelovac i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin. Zbog kritika Staljina i njegovog režima u svojim delima u kojima je pisao o zatvorima za sovjetske građane, gulazima, u bivšem Sovjetskom Savezu, 1974. mu je oduzeto državljanstvo, nakon četa je proteran iz zemlje. U Rusiju se vratio dvadeset godina kasnije, posle raspada SSSR. Najpoznatija su mu dela "Arhipelag GULAG", "Prvi krug", "Jedan danu u životu Ivana Denisoviča", "Odeljenje za rak", "Crveni točak" i "200 godina zajedno".


Нема коментара:

Постави коментар