недеља, 24. фебруар 2013.

Četvrti deo: Čuveni Srbi za koje možda nisi čuo

Još jedna nedelja, još jedna neverovatna ličnost poreklom sa našeg podneblja. Ako su vam prethodne osobe bile potpuno nepoznate, može da vas iznenadi ako ste za ovo ime čuli do sada. Danas ću Vam pisati o Dušanu Popovu.Ako ste ljubitelj filmova o tajnom agentu 007, velika je verovatnoća da znate ko je ova osoba. Jedan poznati britanski obaveštajac je kao predgovor Dušanovim memoarima izneo tezu da je Jan Fleming iskoristio njegov život kako bi kreirao Džejmsa Bonda.

Tokov svojih studentskih dana, Dušan je vrbovan da radi kao agent za Abver, nemačku obaveštajnu službu, ali je on istovremeno stupio u kontakt i sa britanskom tajnom službom, i započinje svoju karijeru kao dvostruki agent. On je koristio lažne informacije koje su mu davali britanci kako bi zavaravao Nemce da radi svoj posao, dok je od njih uzimao informacije o nemačkim agentima u Britaniji i prosledjivao ih dalje. Prema nezvaničnim informacijama MI6, zahvaljujući njegovom radu je otkriveno više stotina nemačkih špijuna.

Nakon što je Jugoslavija okupirana 1941. godine, Dušan se javio izbegličkoj vladi, i proširio svoje polje rada. Od tada je bio trostruki agent; za Abver je bio "IVAN", za britance "TRICIKL" a za jugoslovene "DUŠKO". Ono što je interesantno je način njegovog života. Dok se bavio ovom neverovatno opasnom delatnošću, on je živeo veoma lagodnim životom, koji ga je proslavio kao velikog plejboja. Zahvaljujući ovome je stekao simpatije odredjenog broja ljudi, ali i neprijateljstvo nekih drugih (o ovome malo kasnije).



Kao da ovo nije dovoljno neverovatno, još čudnije zvuči činjenica da su nemci bili toliko zadovoljni njegovim radom da je odlikovan gvozdenim krstom za zasluge za Nemačku. Zahvaljujući svojim kontaktima, Duško je uspeo da poveže razne informacije i pretpostavi da se sprema iznenadni napad na SAD od strane Japana (čuli ste za Perl Harbur pretpostavljam). On je pokušao da upozori Amerikance, čak se i sastao sa Edgarom Huverom (jedan od tada najmoćnijih ljudi u SAD), ali zbog svog ličnog mišljenja o Dušku (jedan od onih kojima se nije svidjao njegov stil života) Huver je odbio da ga posluša.



Popov je u svojim memoarima opisao svoj život. Povodom njegovog poredjenja sa agentom 007, izjavio je da sumnja da bi jedan takav agent poživeo duže od 48 časova u stvarnom životu.

Нема коментара:

Постави коментар