недеља, 27. јул 2014.

Na današnji dan, 27. jul

1189. - U Nišu su srpski veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa (Friedrich Barbarossa), koji je predvodio vojsku krstaša na putu ka Bliskom istoku, sklopili sporazum o saradnji, što je prvi srpsko-nemački ugovor.

 http://www.familienlandsitz.com/Friedrich%20I%20(Barbarossa).jpg
1586. - Ser Walter Raleigh doneo je prvi duvan iz Virdžinije u Englesku.

1661. - Engleski parlament odobrio je Navigacioni akt - zbirku zakona koji su imali cilj da osiguraju razvoj engleske mornarice i trgovine.

1789. - Američki Kongres formirao je State department.

1824. - Rođen je Aleksandar Dima, francuski romanopisaci i osnivač društvene drame. Pozorišni komadi: "Dama s kamelijama", "Polusvet", "nezakoniti sin", "Gospodin Alfons", "Deniza"...

 http://www.narodnopozoriste.rs/images/performances/kraljica-margo/aleksandar-dima.jpg
1866. - Uspešno je postavljen 1686 milja dug telegrafski kabl preko Atlantika.

1872. - Rođen je srpski kompozitor i dirigent Stanislav Binički, autor "Marša na Drinu". Kompoziciju i solo pevanje studirao je u Minhenu, a po dolasku u Beograd, osnovao je vojni orkestar. Zajedno sa Stevanom Stojanovićem Mokranjcem i Kostom Manojlovićem, osnovao je 1899. Srpsku muzičku školu koja sada nosi ime Mokranjac. Bio je direktor Beogradske opere. Dela: prva srpska opera "Na uranku", horske pesme (zbirka "Seljančice"), solo pesme, muzika za dramske komade, vojni marševi.

1905. - Rođen je srpski slikar Petar Lubarda, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka. Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Pre Drugog svetskog rata, stvarao je u postimpresionističkom i ekspresionističkom stilu slike guste materije i zasićene atmosfere. Posle rata, postepeno je promenio orijentaciju i stvaralački impuls; snažan slikarski temperament uputio ga je na dinamične kompozicije jarkih boja u funkciji dramskih sadržaja i sadržaja nacionalnog epskog karaktera. Slikao je i predele, mrtvu prirodu, portrete, a u poslednjem stvaralačkom periodu oprobao se u apstraktnom slikarstvu, zadržavajući osobeni stil i prepoznatljiv snažan kolorit.

 http://umetnickeslike.rs/wp-content/uploads/2013/04/Petar-Lubarda.jpg
1924. - Zatvorene su osme Olimpijske igre u Parizu.

1953. - Potpisano je primirje koje je dovelo do okončanja Korejskog rata.

1967. - Umro je srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je pretežno pisao o Vojvodini, njenom ambijentu i ljudima. Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. Neposrednim i rodoljubivim stihovima žigosao je nacionalno otuđivanje, korupciju i izdaju, a u intimnoj lirici bio je impresionista. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama "Rodoljubive pesme", "Na pragu", "Stihovi", zbirke pripovedaka "Bunja i drugi u Ravangradu", "Varljivo proleće", "Pomerene savesti", "Prepelica u ruci", "Dah života", "Moloh".

Izvor: Krstarica

Нема коментара:

Постави коментар